Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary, Explanation, Question and Answers

Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary

Hey Students, I am Ayan Ansari From CrackCBSE – The Learning Platform for CBSE Students, Today I am going to provide you CBSE Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary which will help you to building the concept in English With this CBSE  Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary and notes you can score more marks in class test, periodic test and also in cbse board exam. From Here You can also Download the madam rides the bus class 10 extra questions and notes PDF totally free, So without wasting time let’s start understanding madam rides the bus class 10 extra questions

Contents

Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary

Madam rides the bus class 10 summary-The lesson is about an eight-year old girl named Valli, who did not have friends to play with and so she would spend her time by looking at the outside affairs going on the street. Her favourite part was to look at the bus that passed by her village every hour. It gave her endless joy to look at the new set of passengers each time the bus crossed by. Gradually, even she wished to travel by bus. Soon, the wish turned into a desire and therefore, she made it her mission to fulfill it.

She started listening to the conversations between her neighbours who frequently travelled by bus and in the process, would ask a few careful questions here and there to collect more information. Just like this, she knew that the town is six miles away from her village and it took the bus forty five minutes to travel one side. One-sided fare was thirty paise making it sixty for a back and forth ride. Therefore, she started planning and re-planning so that she could sneak out during her mother’s afternoon nap and come back without her knowing anything.

She needed to save the money which was not easy as she had to resist the temptation of candy, peppermint and merry-go-round. Finally, she saved enough money and one fine day, the brave eight year old took the bus during it’s not very busy hours. She refused to take any help from the conductor or fellow passengers.

It was an amusing sight for everyone to see such a small girl all alone acting like an adult. The conductor was of the joking sort and thus, referred to Valli as a grown up ‘madam’. Short-heighted Valli would stand on her seat to be able to see clearly from the window while everyone advised her to sit for her own safety. Each time someone would poke their nose in her business

Valli would get annoyed as she did not consider herself a child. She did not want to be friends with an elderly lady who was worried about her because she thought she was not socially-capable enough. She enjoyed seeing what was going on outside and the sight of a running cow in the middle of a road was abruptly a funny scenario for her.

Upon reaching the town, she refused to get down the bus because she was too afraid to do so alone. While returning, she carried extreme enthusiasm until she saw a cow lying lifeless on the road. It was the same cow that was so joyous previously.

Valli got terrified at the fact that how a creature so full of life can instantly turn into something horrible. She sat down silently for rest of the journey. Upon reaching home, she found her mother and aunt talking about the endless possibilities in the world outside. Valli affirmed to what her mother was saying leaving both of them astonished. She then justified her reaction by mentioning that she was casually agreeing to what her mother was saying. Her aunt then referred to Valli as a nose-poking child who acts like a grown-up lady but only Valli knew what she was referring to because, after all, no one knew about her bus journey.

Read Them Also:

English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary Madam rides the bus class 10 extra questions

1.What was Valli’s favourite pastime?

Ans: Valli’s favourite pastime was to gaze at the hustle and bustle of the street.

2.What was a source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?

Ans: Valli enjoyed watching the bus and its new set of passengers every time it crossed the village. It gave her a never ending joy. Her strongest desire was to travel in the bus and take a ride to the nearby town and back.

3.What did Valli find out about the bus journey? How did she find out these details?

Ans: Valli found out that the town was six miles from the village and it cost thirty paise to travel one side. It took forty five minutes to reach town and the same bus could bring you back as well. Once she decided to travel by bus, even if just once, she started listening to her neighbour’s conversations about their bus rides very carefully. In the process, she would herself ask some careful questions here and there in order to enhance her knowledge about the journey.

4. What do you think Valli was planning to do?

Ans: Valli was planning secretively to fulfill her desire of travelling by bus without her mother noticing.

5. Why does the conductor call Valli ‘madam’?

Ans: Well prepared and proud Valli got annoyed if someone called her a child or treated her like one. On the other hand, the bus conductor was of the joking sort and began addressing her ‘madam’ as she was grown enough, bought her ticket and could take care of herself.

6. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?

Ans: Valli was short in height and thus, when she tried looking out of the window, the window blinds would come her way obstructing her outside view. Thus, she decided to stand on her seat. She saw that the bus was moving on a very narrow road. It had a canal on one side, beyond which palm trees, mountains and blue sky could be seen. On the other side, there was a deep ditch followed by greenery as far as one could see.

7. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?

Ans: On being advised by a concerned old man to sit down, Valli told him that she was not a child and she could take care of herself. She told him that she was just as capable and responsible like other passengers as she had paid the fare of thirty paise for the ticket.

8. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?

Ans: Valli was already annoyed with how everyone was treating her like a child. When that elderly woman came and showed concern about her, it irritated her further. Moreover, she had large holes in her earlobes with ugly earrings that Valli developed strong dislike for. The lady was chewing betel nut and it’s juice could have spilled any moment, automatically making her a less socially desirable person according to Valli.

9. How did Valli save up money for her first journey? Was it easy for her?

Ans: Undoubtedly, she had put the innumerable amount of effort in planning and saving for her first ever bus journey. It was a dream ride for her. She resisted every temptation ranging from peppermints, toys, balloons to merry-go-round at the village fair. After so many efforts, she finally saved sixty paise. No, it was not easy for her.

10. What did Valli see on her way that made her laugh?

Ans: Valli saw a cow that was running along the road and came in front of the bus. As the driver honked, it started running in front of the bus. The more the driver blew the horn, faster did it run but did not get out of the way. This was funny for Valli and she kept on laughing till she had tears in her eyes.

11. Why didn’t she get off the bus at the bus station?

Ans: Valli didn’t get off the bus on reaching the town because she only boarded the bus with the intention of taking a ride to and from the nearby town. Moreover, she was too afraid to even casually have a look at her surroundings as she was all alone.

12. Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink? What does this tell you about her?

Ans: Valli was too afraid to get off the bus alone. Moreover, she didn’t have enough money to buy herself a drink. Therefore, she didn’t intend on going to the stall for a drink. This shows that Valli was a responsible and careful child who was aware that getting off the bus without an adult could get her in trouble. Moreover, as she did not have the money, she denied the treat offered by the conductor which showed that she was a mature child.

13. What was Valli’s deepest desire? Find the words and phrases in the story that tell you this.

Ans: Valli’s deepest desire was to travel by bus. Words and phrases like “the most fascinating thing of all” and “source of unending joy” have been used to describe Valli’s deepest desire.

14. How did Valli plan her bus ride? What did she find out about the bus, and how did she save up the fare?

Ans: Once she decided to travel by bus, she started listening to her neighbour’s conversations about their bus rides very carefully. In the process, she would herself ask some careful questions here and there in order to enhance her knowledge about the journey. Valli found out that the town was six miles from the village and it cost thirty paise to travel one side. It took forty five minutes to reach town and the same bus could bring you back as well. She collected the money with utmost determination. She resisted every temptation ranging from peppermints, toys, balloons to merry-go-round at the village fair. After so many efforts, she finally saved sixty paise.

15. Why does the conductor refer to Valli as ‘madam’?

Ans: When the conductor gave Valli a hand in order to help her climb the bus, Valli denied. She further denied all the help that she was being offered, because she considered herself not to be a child. Moreover, the conductor was of the joking sort and thus, started addressing Valli as a grown up ‘madam’.

16. Find the lines in the text which tell you that Valli was enjoying her ride on the bus.

Ans: The text which tells that Valli was enjoying her ride on the bus is as follows- Oh, it was all so wonderful! Suddenly Valli clapped her hands with glee. Somehow this was very funny to Valli. She laughed and laughed until there were tears in her eyes. Struck dumb with wonder, Valli gaped at everything.

17. Why does Valli refuse to look out of the window on her way back?

Ans: On her way back to the village, Valli saw a lifeless cow lying on the road. It was the same cow that was so joyful on their journey to the town. She got devastated as to how something that was so full of life at one moment can turn into something horrible in just a blink of an eye. Thus, she sat on her seat silently after this and refused to look out of the window.

18. What does Valli mean when she says, “I was just agreeing with what you said about things happening without our knowledge.”

Ans: Valli agreed to her mother’s statement that things happened without our knowing about them. She meant to say that her mother was ignorant about her bus ride.

19. Write Brief Note about Poet

Ans: R. S. Krishnasamy is the pseudonym for Vallikannan, a Tamil journalist and writer, translator, critic, and translator from Tamil Nadu in India. Vallikannan began writing when he was just a teenager and published five books before he turned thirty. A total of 75 novels, poems collections, novellas and essays were written under the pseudonyms “Naiyandi Bharathi”, and “Koranathan”. For his criticisms of the modern Tamil poetry Pudhu Kavithaiyin Thotramum Valarchiyum (which means “The birth and growth in Modern Tamil Poetry”), he was awarded the Sahitya Akademi Award Tamil. He also worked for magazines such as Grama Oozhiyan and Cinema Ulagam.

20. Madam Rides the Bus Story Author

Ans: Vallikkannan

Last Lines For Madam Rides The bus class 10 Summary

I hope The notes Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary will help you alot, and if read it carefully then I guarantee that after reading this you can Crack cbse exam. If you have any query or Doubt regarding madam rides the bus class 10 notes then feel free to write down in Comment Section and you can also contact us we will try our best to solve it This Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary and notes have been design by Crack CBSE experts, If you find Any error then make us aware about by writing down in comment.

madam rides the bus class 10 notes

4 COMMENTS

  1. Would you plz provide the following book on telegram
    1) Solution to IE Irodov’s Problem In General Physics
    By DC Pandey
    2)Solution of IE IRODOV problems in general Physics VOL 2 by Rajkumar Sharma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here