Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg Summary, Explanation, Question Answers

Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg Summary ,Glimpses of India Coorg Summary,class 10 english coorg summary

Hey Students, I am Ayan Ansari From CrackCBSE – The Learning Platform for CBSE Students, Today I am going to provide you CBSE class 10 english coorg summary which will help you to building the concept in English With this CBSE Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg class 10 Summary  and notes you can score more marks in class test, periodic test and also in cbse board exam. From Here You can also Download the  Coorg class 10 summary and notes PDF totally free, So without wasting time let’s start understanding Coorg class 10 short summary

Contents

Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg Summary

About the Author:

Dr. Lokesh Abrol is a doctor, traveller, and social entrepreneur. His love for India can be seen through his
writings and photographs.

Glimpses of India Coorg Summary

Coorg is a small district in Karnataka and is also known as Kodagu. Coorg lies somewhere, between Mangalore and Mysore. The author expresses the beauty of this place by calling it heaven drifted from the kingdom of god. Coorg boasts of a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. It is famous for its coffee plantations, evergreen rainforests and spices. Thirty per cent of its area is covered with the evergreen rainforests. The best season to visit this place is from September to March. The city is flaunted by beautiful colonial bungalows in prime corners.

Class 10 English Coorg Summary

The people of Coorg are independent and brave. Coorgi homes have a tradition of hospitality. The Coorg regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today, the Kodavus are the only people in India who are allowed to carry firearms without a license. Tourists can enjoy a variety of natural scenes.

Kaveri, the only river of the area, gets its water from Coorgi hill. Elephants, kingfishers, squirrels and langurs are found in these regions. Also, birds, bees and butterflies are a common sight here. Many adventurous games like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking are done here. The trekkers find numerous walking trails in this area. From the Brahmagiri hills, one can enjoy a panoramic view of the entire landscape of Coorg. There is a sixty-four-acre island of Nisargadhama nearby. It can be reached through a rope bridge. Buddhist monks are settled in Bylakuppe which is very close to this place.

Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg Short Summary

Coorg A Heavenly Place

Coorg district of Karnataka lies between the towns of Mysore and Mangalore. It is like a heaven on earth. It is inhabited by martial men, beautiful women and wild creatures.

Whether and Environment of Coorg

It is the smallest district of Karnataka. It consists of evergreen forests, spices and coffee plantations. The best season to visit Coorg starts in September and continues upto March. The weather in Coorg is pleasant during those months.

Peoples Of Coorg

The people of here are possibly of Greek or Arabic descent. According to a legend, Alexander’s army moved South along the coast and settled there only when they were unable to return to their country. These people married among the locals and their culture can be witnessed by their martial traditions, marriages and religious rites. The Kodavus ( resident of Coorg) wear a long black coat with an embroidered waist belt. Known as Kuppis, it resembles Kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

Bravery Tales of Coorg

Coorg people are well- known for their bravery. The Coorg Regiment is one of the most decorated regiments of the Indian Army. General Carriappa, the first Indian Army Chief, was a Coorgi. Even today, only the kindness are permitted to carry firearms without license.

Wildlife in Coorg

Coorg is home to a large number of wild animals and birds. Mahaseer, a large freshwater fish, is found here. Kingfishers, squirrels and langurs live without any fear. Wild elephants enjoy being bathed and scrubbed in
the river by their mahouts. The river Kaveri gets its water from the hills of Coorg.

Coorg- A Tourist Place

Even the laziest tourists become adventurous on coming to Coorg as it is full of Adventure sports like river rafting, canoeing, rock climbing etc. the climb to Brahmagiri hills brings smiles to many faces as one can see the panoramic view of Coorg from there.

Nature at its Best

India’s largest Tibetan settlement at Bylakuppe is inhabited by monks in red, ochre and yellow robs. There are many more surprises waiting at Coorg for the tourists to discover.

Reaching Coorg

Coorg can be reached by road and by rail. If one prefers to go by air, then the nearest airports are Bangalore and Mangalore. By road, it is around 250 – 260 km from Bangalore

Read Them Also:

Glimpses of India – A Baker from Goa Class 10 English Chapter 7 Part 1 Summary

[TERM 2] Class 10 English Poem 6 Amanda Explanation, Summary, Words Meanings

[PART 2] Class 10 English Chapter 3 The Black Aeroplane Summary

Class 10 English Chapter 9 Madam Rides the Bus Summary

Very Short Answers of Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg Summary

1. Where is Coorg located?

Answer: Coorg is situated between Mysore and the coastal town of Mangalore.

2. Which is the smallest district of Karnataka?

Answer: Coorg is the smallest district of Karnataka.

3. Why is Coorg compared to heaven?

Answer: Coorg is compared to heaven because of its natural beauty.

4. How much rain does the area receive during the monsoons?

Answer: The area receives a heavy rainfall during monsoons.

5. Why do visitors keep away from the Coorg during the monsoon?

Answer: Due to the heavy rainfall the visitors keep away from the Coorg during monsoon.

6. What is the nature of the people of Coorg?

Answer: The nature of the people of Coorg is independent.

7. What is the possible descent of Coorg people?

Answer: The people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent.

8. What are the people of Coorg known as?

Answer: The people of Coorg are known as Kodavus.

9. What is the Kuppia?

Answer: Kuppia is the long, black coat with an embroidered waist-belt worn by the Arabs and the Kurds.

10. Who was General Cariappa?

Answer: General Cariappa, the first Chief of Indian Army was a Coorgi.

11. Where is Indian largest Tibetan colony?

Answer: Bylakuppe in Coorg.

Long Answers of Coorg class 10 summary

1. Write a brief description of Coorg with special reference to its beauty, people main crops, tourist seasons and speciality for army?

Answer: Coorg is a small district of Karnataka state of India. This is a land of rolling hills inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. It is famous for its coffee estates, evergreen rainforests and spices. Its thirty per cent area is covered with the evergreen rainforests. The people of Coorg are independent and brave. The Coorgi homes have a tradition of hospitality. The Coorgi regiment is one of the most decorated one in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa was a Coorgi. This place offers a variety of natural sciences which are liked by the tourists. The mountains offer various adventure games like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. The best season to visit this place is from September to March.

2. What is the story prevalent about the Kodavus people’s descent?

Answer: The people of Coorg are independent and brave. They are possibly of Greek or Arabic descent. There are two stories about their descent. According to one story, these people are the descendants of Greek. It is believed that a part of Alexander’s army moved south along the coast. When they found it difficult to return they settled there. They married among the locals and started their family life. According to another story, these people originated from Arabic people. This theory is supported by their dress which is known as kuppia. It resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

3. The people of Coorg have a tradition of courage and bravery. How has it been recognised in modern India?

Answer: It is quite true that the people of Coorg are famous for their traditions of hospitality, love, respect and fellow-feeling. People visiting Coorg always feel at home there and enjoy the panoramic view of the whole landscape of Coorg. The visitors get pleasure in riding over the elephants and the fresh smell of coffee plantation.
The residents are always eager to tell the tales of vigour, bravery and courage only. related to their sons and fathers. These people show utmost courage and exemplary bravery during the war period. It is a matter of great concern for all of us that Coorg Regiment is famous for its bravery. It is one of the most decorated in the Indian army. General Cariappa was a Coorgi. It is very rewarding for all of us. Even the government has allowed the Coorgi people to carry firearms with them. They can move in any part of the country without a licence.

4. Where is Coorg located? When should-one visit? Write an account of the life of the people of Coorg.

Answer: Coorg is situated in the midway between Mysore and coastal town of Mangalore. It is the smallest district of Karnataka. It is a piece of heaven fallen from the kingdom of God. This is a land of rolling hills. There is the smell of coffee in the air. It has evergreen rainforests, spices and coffee plantations. The martial men and beautiful women of Coorg are of Greek or Arabic descent.As per a story, a part of Alexander’s army moved south and settled here as return became difficult. The rites are different from that of Hindu mainstream. All of them wear a waist-belt called Kuppia. It resembles the Kuffia worn by the Arabs and Kurds. These Coorgs have many tales of bravery. They are very hospitable. Coorg soldiers are brave. They can carry firearms without any license. The Coorg Regiment is one of the most decorated regiments in the Indian Army.

5. Based on your reading of the chapter, write a paragraph describing ‘The people of Coorg.

Answer: It is said that Coorgis (Kodavus as they are locally known) are the ones easier to love than to like. One of the most hospitable people in India, the doors of their hQmes are always open to guests. Cosmopolitan in their outlook, they make friends easily. They are exceptionally brave. Coorg can be called a land of generals- Field Marshall Cariappa, the first general of free India and General Thimayya being the most well known of the lot. Almost every household has at least one person serving in the armed forces. The birth of male children as well as their death ceremonies are still celebrated with a gun salute.

6. The people of Coorg are famous for their tradition of hospitality and valour in the Indian Army. Describe this statement with reference to the chapter what you have read.

Answer: Coorg is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. It is the smallest district of the state of Karnataka. It is a piece of heaven fallen from the kingdom of God. We can find hills lull of greenary here. It has evergreen rainforests, spices and coffee plantations. It rains heavily here during the rainy season. There is the smell of coffee in the air. The people of Coorg are martial men. These people are of Greek or Arabic descent. According to a legend, a part of Alexander’s army stopped and settled here. They married amongst the locals

Their culture is seen in the martial traditions, marriage and religious rites, they are different from the Hindu mainstream. These people wear a long black coat with an embroidered waist-belt. This is known as Kuppia and it resembles Kuffia that is worn by the Arabs and the Kurds. They love traditions of hospitality and this quality makes them unique.

 Reference to Context Type Answers of Coorg class 10 summary

1. Midway between Mysore and the coastal town of Mangalore (now Mangaluru) sits a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of god. This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures.

(i) Where is Coorg located?
(ii) Why is Coorg compared to heaven?
(iii) What does the author mean by ‘drifted from the kingdom of god’?
(iv) Pick out the word from the passage that means the same as—‘separated’.

Answer:
(i) Coorg is situated between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka.
(ii) Coorg is compared to heaven because of its natural beauty.
(iii) The author means that Coorg had got separated from heaven, the kingdom of god.
(iv) drifted

2. Coorg, or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty percent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under trees canopies in prime comers

(i) What is Coorg famous for?
(ii) Why do the visitors keep away from Coorg during the monsoons?
(iii) Which season is the best season for the tourists?
(iv) Pick out word from the passage that means the same as—‘Starts/begins’.

Answer:
(i) Coorg is famous for evergreen rainforests, spices and coffee plantations.
(ii) Due to the heavy rainfall the visitors keep away from Coorg during the monsoons.
(iii) September to March is the best season for tourists to visit Coorg.
(iv) ‘commences’

3. The fiercely independent people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent. As one story goes, a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled here when return became impractical. These people married amongst the locals and their culture is apparent in the marital traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream.

(i) What is the nature of the people of Coorg?
(ii) Whose descendents are the people of Coorg?
(iii) In which ways are culture of locals distinct from Hindu mainstream?
(iv) Pick out word from the passage that means the same as—“Origin”.

Answer:
(i) The people of Coorg are very independent.
(ii) People of Coorg are possible descendents of Greek or Arabic.
(iii) They and their culture are different in martial traditions and religious rites.
(iv) ‘Descent’.

4. Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence

(i) What are the Coorgi homes known for?
(ii) Which fact’ in the passages states that Coorgis are traditionally brave people?
(iii) Who was General Cariappa?
(iv) Pick out word from the passage that means the same as—‘bravery.

Answer:
(i) The Coorgi homes are known for their hospitality and bravery.
(ii) They have numerous tales of valour related to their sons and fathers.
(iii) General Cariappa, the first Chief of the Indian Army was a Coorgi.
(iv) Valour’

5. The most laidback individuals become converts to the life of high-energy adventure with river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. Numerous walking trails in this region are a favourite with trekkers. Birds, bees and butterflies are there to give you company. Macaques, Malabar squirrels, langurs and slender loris keep a watchful eye from the tree canopy. I do, however, prefer to step aside for wild elephants.

(i) What adventure sports are available in Coorg?
(ii) How do the trekkers enjoy here?
(iii) Who accompanies the tourists?
(iv) Pick out the word form the passage that means the same as—relaxed.

Answer:
(i) Adventure sports available in Coorg are river rafting, canoeing, repelling, rock climbing, and mountain biking.
(ii) There are numerous walking trails which are favourite with trekkers.
(iii) Birds, bees and butterflies are there to accompany the tourists.
(iv) ‘laidback’.

Last Lines of Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India Coorg Summary

I hope The notes class 10 english coorg summary will help you alot, and if read it carefully then I guarantee that after reading this you can Crack cbse exam. If you have any query or Doubt regarding Coorg class 10 summary  then feel free to write down in Comment Section and you can also contact us we will try our best to solve it This Coorg class 10 short summary and notes have been design by Crack CBSE experts, If you find Any error then make us aware about by writing down in comment class 10 english coorg summary

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here