-->

Class 10 Chapter 1 A Letter To God Extra Question with Answer

 First flight Chapter 1 A Letter to god Extra Question

Hi friends I am Arhan from Crack CBSE - the best platform for CBSE students as you already read the topic class 10th English chapter 1 A letter to god extra question, yes definitely today I am going to provide class 10 English chapter 1 extra question totally free. Class 10 chapter 1 extra question contains different types of questions with answers ,The extra question contain different type of questions which are -:


  • A letter to the God very short answer type questions. [ 1 marks ]
  • A letter to God Short Answer type question.  [ 2 marks ]
  • A letter to God long answer type questions . [ 5 or 8 marks ]
  • A letter to god important questions 
  • A letter to God competency based questions . [ 5 marks ]


I have also include class 10 chapter 1 previous year questions which have been asked in previous board exams means these questions are important questions of a letter to the God and I suggest you to read and understand the extra questions of a letter to the God carefully which will provide you better marks in your board exams and at here you can also download the PDF of A letter to God extra question , class 10 chapter 1 extra question pdf contain all type of question that is present here. 

I hope you will like class 10th English chapter 1 a letter to the God extra questions .

let's Crack CBSE board exam with a letter to god extra questions and make sure to understand A letter to God extra question with full Attention

Class 12 Physics Term 1 MCQ

A Letter To God Very Short Type Questions  [ 1 Marks ]


1.A Letter to God was written by--------

Ans: G.L. Fuentes


2. The house stood on--------- 

Ans: the crest of a low hill.


3. Lencho’s profession was------ 

Ans: farming.


4.Who is the writer of the prose-piece, “A Letter to God”?

Ans: G.L. Fuentes is the writer of the prose-piece, “A Letter to God”.


5. Who was Lencho?

Ans: Lencho was a Latin American farmer.


6. Where was the house of Lencho situated?

Ans: The house of Lencho was situated on the crest of a low hill in a valley.


7. From where can one see the river?

Ans: One can see the river from the top of a hill.


8. What crop was farmed by Lencho?

Ans: Lencho farmed corn.


9. What was the peculiar thing about Lencho’s house?

Ans: The peculiar thing about Lencho’s house was that it was the only one in the entire valley.


10.What did the crop need before ripening?

Ans: The crop needed a downpour or at least a shower before ripening.


11.Who was the “woman” mentioned in the story?

Ans: The “woman” mentioned in the story was Lencho’s wife.


12.What was prepared by the woman?

Ans: Dinner was prepared by the woman.


13.Where were the older boys working?

Ans: The older boys were working in the field.


14.Where were the smaller boys playing?

Ans: The smaller boys were playing near the house.


15.What was Lencho’s profession?

Ans: Lencho’s profession was farming.


16.What happened during the meal?

Ans: Big drops of rain began to fall during the meal.


17.When did the big drops of rain begin to fall?

Ans: The big drops of rain began to fall while Lencho’s wife was preparing meal.


18.From where the huge mountains of clouds could be seen approaching?

Ans: From the north-east direction the huge mountains of clouds could be seen approaching.


19.How was the air?

Ans: The air was fresh and sweet.


20.Why did Lencho go out in the rain?

Ans: Lencho went out in the rain to have the pleasure of feeling the rain on his body.


21.What were the raindrops like, according to Lencho?

Ans: The raindrops were like new coins, according to Lencho.


22.When did the very large hailstones begin to fall?

Ans: A strong wind had begun to blow. Thereafter, very large hailstones began to fall along with the rain.


23.How did the field look after the rain?

Ans: The field looked white, as if covered with salt after the rain.


24.What happened to Lencho’s field?

Ans: Lencho’s field was completely destroyed by the hailstones.


25.Who or what did Lencho have faith in?

Ans: Lencho had faith in God.


26.Was Lencho a hardworking man?

Ans: Yes, Lencho was. He was, in fact, an ox of a man, working like an animal in the fields.


27.To whom did Lencho write a letter?

Ans: Lencho wrote a letter to God.


28.What was the strange thing about Lencho’s letter?

Ans: The strange thing about Lencho’s letter was that it was addressed to none other than God.


29.What did Lencho expect in reply to his letter?

Ans: Lencho expected a hundred pesos in reply to his letter.


30.Where did Lencho drop the letter?

Ans: Lencho dropped the letter in the mailbox at the post office.


31.To whom did the postman give the letter?

Ans: The postman gave the letter to the postmaster.


32.Who read the letter?

Ans: The postmaster read the letter.


33.What was the idea that the postmaster came up with?

Ans: The postmaster came up with the idea of answering the letter to God as God himself.


34.To whom did the postmaster ask for money?

Ans: The postmaster asked for money from his employees and friends.


35.How much money did the postmaster himself give?

Ans: The postmaster gave a part of his salary.


36.Did Lencho receive a reply to his letter?

Ans: Yes, he did.


37.When did Lencho come to the post office again?

Ans: Lencho came to the post office again the following Sunday.


38.Who handed the letter to Lencho?

Ans: The postman handed the letter to Lencho.


39.What did Lencho seek when he went up to the window?

Ans: Lencho sought paper and ink when he went up to the window.


40.Why did Lencho write a second letter to God?

Ans: Lencho wrote a second letter to God to complain that only a part of the money reached him. He blamed the post office employees for this.


41.Who read the letter for the second time?

Ans: The postmaster read the letter for the second time.


Download PDF of A Letter To God Very Short Questions



A Letter To God Short Question Answer Type Questions [ 2 Marks]

Question 1.

Who was Lencho? What were his main problems? [CBSE 2015]

Answer:

Lencho was a hardworking farmer, who lived on the crest of a low hill. Due to the hailstorm his crops were destroyed, so he needed money to sow his field again and support his family. These were the main problems of Lencho.


Question 2.

Give a brief description of the view from Lencho‘s house?

Answer:

Lencho‘s house was situated on the crest of a low hill and it was the only one in the valley. One could easily see the river and the field of ripe corn from here.


Question 3.

What did Lencho compare the raindrops to and why? [CBSE 2011]

Answer:

Lencho compared the raindrops to new coins because the crop needed the rain badly and it was the sign of good harvest. Good harvest meant prosperity for Lencho as he needed the money to fulfil his basic needs.


Question 4.

Why did Lencho write a letter to God?

Answer: 

When Lencho‘s crops were completely destroyed by the hailstorm, he wrote a letter to God because he was the only hope in his despair. Lencho asked him to send hundred pesos to sow his field again and support his family.


Question 5.

Why and how did the postmaster help Lencho?

Answer:

The postmaster was determined to help Lencho. He did not want Lencho‘s faith in God to be shaken so he asked his employees and friends to help Lencho. He also contributed a part of his salary for this act of charity.


Question 6.

How much money did Lencho need? How much did he get?

Answer:

Lencho got seventy pesos. He was angry at the difference as he needed hundred pesos to sow the crops again and to support his family till the next harvest.


Question 7.

Why did Lencho not want the money to be sent through mail? CBSE 2016

Answer:

Lencho wrote in his second letter that he received only seventy pesos but he needed a hundred pesos. He requested God not to send rest of the money by post since the post office employees were a bunch of crooks and would steal the money.


Question 8.

Do you think that Lencho was right to call the post office employees a bunch of crooks? Why or why not?

Answer:

Lencho called the post office employees a bunch of crooks as he did not get full money that he had demanded. He could not believe that God had sent him any less money so he doubted these people. But he was not right to call them a bunch of crooks.


Question 9.

Explain the qualities of the post office employees?

Answer :

The post office employees represented the people who believed in helping others. They were kind and helpful. They cooperated with each other and contributed to their best of the capability just to keep Lencho’s faith in God alive. They had love, concern, compassion and empathy for Lencho.


Question 10.

Why would you not agree with Lencho calling them ‘a bunch of crooks’?

Answer :

Lencho was not at all justified in calling them ‘a bunch of crooks’ because they helped him by collecting money and understanding Lencho’s unshakable faith in God. Each one of them parted with some money for the act of charity which ‘a bunch of crooks’ would never do.


Question 11. 

Why was Lencho angry when he received the letter?

Answer:

When Lencho received the letter, he opened the envelope. He, at once, became angry on counting the amount in it. There were only seventy pesos in the envelope, whereas he had asked for one hundred.


Question 12. How did the postmaster help Lencho? OR What did the postmaster do to keep the faith of Lencho?

Answer :

The postmaster collected money from the post office employees, he himself also contributed his share and sent the money-order to Lencho in God’s name to keep his faith.


Question 13. 

Where was Lencho’s house situated? Why did he sit seeing the sky?

Answer :

Lencho’s house was situated on the crest of a low hill in the valley. The whole day he sat seeing the sky because he knew that his fields needed downpour or at least a shower and he was waiting to see the signs of rain.


Question 14.What were Lencho’s feelings when the hailstorm stopped?

Answer:

 Lencho was filled with utter sadness when the hailstorm stopped. He was troubled to see the corn which was totally destroyed. Nothing was left in the fields. He and his family had to go hungry without corn.


Question 15. 

How did Lencho’s hope change to despair?

Answer :

Lencho was waiting for a shower of rain that his field needed. But his hope for good rain vanished when the wind changed into hailstorm. It destroyed everything. So, Lencho’s hope changed to despair as his family would face starvation.


Question 16.

What were Lencho’s feelings when he found the letter with money in it? What did he do after opening the letter?

Answer :

 In the beginning, Lencho was very happy and satisfied to receive the letter. But when he counted the money and found it less, he became very angry. He wrote another letter to God, demanding thirty more pesos.


Question 17. 

Why did Lencho become angry when he counted the money?

Answer :

 Lencho became angry when he counted the money because the money was not hundred pesos which he had demanded. It was only seventy pesos. Lencho had firm faith in God. Moreover, he knew that God could not make a mistake or deny his request.


Question 18.

What did Lencho write in his second letter?

Answer :

When Lencho found thirty pesos less, he wrote a second letter to God to send him the remaining amount, but not through the mail as he felt that the employees of the post office were a bunch of crooks.


PDF of A Letter To God Short  Questions




A Letter To God Long Question Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]


Question 1.

Who was Lencho and what circumstances forced him to write a letter to God?

Answer:

Lencho was a hardworking farmer who lived with his family on a crest of a low hill. He was very caring and God loving man. Though, he was a farmer he could read and write. Lencho eagerly waited for the rainfall in order to get good harvest and he became happy when it came. But the pleasing rain changed into hailstorm and destroyed his crop. He became sad and was worried about his family as they might remain hungry that year. His last hope was the help from God as he had complete faith in him. Hence, he wrote a letter to God asking him to send hundred pesos to survive and to reharvest.


Question 2.

Give a character sketch of Lencho.

Answer:

Lencho was a simple man and a hardworking farmer. He worked as an ox in his field.Lencho's entire crops were badly destroyed by the hailstorm. So, he became very sad as he was worried about his family. He was an optimistic person. Although his only source of living was taken away, he didn't lose hope. He had his last hope in God. He was confident that God would help him in his distress. Lencho was an innocent atheist who didn't know that there was no such living person as God who could send him money. He had blind faith in God and sought solution of his problem from God only.


Question 3.

Sketch the character of the postmaster in the story "A Letter to God”.

(or)

How do you like ,the character of the postmaster in the story „A Letter to God?” 

Give reason for your answer.

Answer:

The postmaster was a fat and friendly fellow. He was a sensible human being. He first laughed looking at the letter which had a strange address. But soon he became serious. He was surprised at the faith that Lencho had in God. He wanted his faith not to be shaken. The postmaster himself gave a part of his salary and also requested his employees and a few friends to contribute for charity. He felt happy and satisfied when Lencho received the money. This shows that he was a kind and empathetic person as well. He loved to help others.


Question 4.

How did the postmaster and post office employees help Lencho? How did he react to their help?

Answer:

The Postmaster and post office employees were very generous as they contributed for the act of charity. First they laughed when they saw Lencho's letter to God, but soon they were impressed by his faith in God. They decided to send some money to Lencho so that his faith in God does not get shaken. They collected seventy pesos and sent it to Lencho. When Lencho got the envelope and opened it to count money, he became angry. He again wrote a letter to God demanding the remaining thirty pesos. He thought that post office employees had taken away the remaining money and called them a bunch of crooks, which was not justified at all as they were the people who had helped him. But it shows his innocence and firm faith in God.


Question 5.

How did the hailstones affect Lencho's field? What was Lencho's only hope?

Answer:

Lencho, a hardworking farmer, worked like an ox for a good harvest, depended completely on his fields to take care of his family. He expected a good harvest that year. He needed a downpour for the crops to ripe, but the rain followed by hailstorm completely destroyed the crops. It made him sad. He was worried for his family as he loved them so much. But Lencho had firm faith in God and believed that nobody died of hunger. So, he decided to seek help from God. He wrote a letter to God and asked him for a hundred pesos to survive and to sow new crop.


Question 6.

“Humanity still exists”, this is what we get to know after reading A letter to God in which firm faith in God of a poor farmer and helpfulness of the post office employees are aptly depicted thought. Write a paragraph on the values in it, in about 80-100 words. Give the paragraph a suitable title. [CBSE 2012]


Answer:

Existence of Humanity

After reading A letter to God, our faith in humanity stirs for strong. We learn from the story that there still are people who help others without any self interest. The postmaster and the post office employees lay an example for everyone of us to be kind. Though they all laughed at his letter, they were really moved by the grip of faith Lencho had in God. The way they all decided to help the stranger in his hard times restores our faith in the existence of humanity and motivates us to be a noble and kind person.


Question 7.

Describe Lencho's qualities in light of his faith in God. Do you have faith in God like Lencho? Was Lencho's reaction towards post office employees right? [CBSE 2015]

Answer:

Lencho was a poor farmer who totally depended on the harvest to survive and fulfil basic needs of his family. Once his crops were destroyed due to heavy rainfall and hailstones and he was afraid to think how his family would survive. He believed that God would help him in this plight. He had firm faith in God, he believed that God would not let him be hungry.Now-a-days faith in God like Lencho is almost impossible and unseen. People are very much aware that nobody is willing to help others without any self interest. Lencho's reaction towards post office employees was not right or justified but it was just because of his innocence as he could not believe that God had done such a mistake. It were only the post office employees who had stolen money according to him. 


Question 8.

 How does the character of Lencho inspire us to have faith in God and remain calm in difficult situation?

Answer : 

Lencho, a hardworking and poor farmer, always worked as an ox in his field. He worked very hard to support his family and fulfil his needs. He was an optimist, but when his crops were completely destroyed by the hailstorm, he became worried about his family. But, he believed that God would help him in this difficult situation. Lencho was an innocent man who did not know that there was no such a living person as God who could send him money to fulfil his needs. But due to his firm faith in God, he requested Him to send him hundred pesos. His firm faith in God made him angry when he found only seventy pesos in the envelope and he called the post office employees a ‘bunch of crooks’. He believed that they had stolen his money because God could not do such a mistake. This all shows his blind but firm faith in God and gives him a hope in his despair. We believe that people should have such kind of faith and attitude in difficult situation and should try a solution of their problems.


Question 9.

 “Humanity still exists”, this is what get to know after reading ‘A Letter to God’ in which firm faith in God of a poor farmer and helpfulness of the post office employees are aptly depicted thought. Write a paragraph on the values in it, in about 120-150 words. Give the paragraph a suitable title.

Answer : 

The story ‘A Letter to God’ written by GL Fuentes enforces our faith in humanity. After reading the story, we know that there still are people who help others without any self-interest.Here, the postmaster and other employees lay an example of humanity and kindness for others. First they all laughed at Lencho’s letter to God because they knew that there was no such person but they were really moved by Lencho’s faith in God. They decided to help him to keep his faith alive and firm. Even though it was not possible for them to collect hundred pesos but any how they managed to collect seventy pesos and kept them in an envelope for Lencho. They signed on it ‘God’ except their  own name. This act shows us the true picture of humanity and motivates us to be a noble and kind person.


Question 10.

Describe Lencho’s qualities in light of his faith in God. Do you have faith in God like Lencho? Was Lencho’s reaction towards post office employees right?

Answer : 

Lencho was a poor farmer who totally depended on the harvest to survive and fulfil the basic needs of his family. Once his crops were destroyed due to heavy rainfall and hailstones, and he was afraid to think how his family would survive. He believed that God would help him in his plight. He had firm faith in God, he believed that God would not let him be hungry. Nowadays faith in God like Lencho’s is almost impossible and unseen. People are very much aware that nobody is willing to help others without any self-interest. Lencho’s reaction towards post office employees was not right or justified but it was just because of his innocence as he could not believe that God had done such a mistake. It were only the post office employees who had stolen money according to him. 


Question 11.

Are there people like the post office employees in real world? How did they help Lencho? What would you do if you were in place of the postmaster?

Answer : 

The postmaster and post office employees were very generous as they contributed for the act of charity. First they laughed when they saw Lencho’s letter to God, but soon they were impressed by his faith in God. They decided to send some money to Lencho so that this faith in God does not get shaken. They collected seventy pesos and sent it to Lencho. When Lencho got the envelope and opened it to count money, he became angry. He again wrote a letter to God demanding the remaining thirty pesos. He thought that post office employees had taken away the remaining money, and called them a bunch of crooks, which was not justified. Nowadays it is very rare (difficult) to find such a person like the postmaster. If I were in place of the postmaster, I would have done that so because it is always pleasing to help others and to keep their firm faith in humanity. Difficult situations  can come to anyone and everyone wants a helping hand to overcome that condition.


PDF of A Letter To God long Questions



A Letter To God Competency based Questions

Question 1 : 

Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

Answer : 

Lencho has complete faith in God as he is instructed that God knows everything and helps in our problems. There are a few sentences which show this:

•But in the hearts of all who lived in the solitary house in the middle of the valley, there was a single hope-help from God.

• All though the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience.

• “God”, he wrote, “If you don’t help me, my family and I will go hungry this year”.

• He wrote “To God” on the envelope, put the letter inside and still troubled, went to town.

• God could not have made a mistake, nor could He have denied Lencho what he had requested.

• It said, “God of the money that I asked for, only seventy pesos reached me, send me the rest, since I need it very much.”


Question 2 : 

Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter God?

Answer : 

The postman send money to Lencho in order to keep Lencho’s faith in God alive and firm as he was completely moved by it. When the postmaster reads the letter of Lencho to God, he becomes serious and does not want to shake his faith and decides to answer the letter. He gathers money with the help of his post office employees and friends on behalf of God and signs the letter ‘God’ so that Lencho’s faith does not get shaken.


Question 3 : 

Did Lencho try to find out who send the money to him? Why or why not?

Answer : 

Lencho did not try to find out who had sent the money to him because he never suspected the presence of God and had complete faith in Him. He could not believe that it could be anybody else other than Him who would send him the money. His faith in God was so strong that he believed that He had send money to him for his help in his problem.


Question 4 : 

Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation? (Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the oppose of what is expected).

Answer : 

Lencho thinks that the post office employees have taken the rest of the money as he had demanded a hundred pesos from God and in the letter there were only seventy pesos and God cannot make such a mistake. So, he assumes that they have stolen the money. The irony in the situation is that Lencho suspects those people who helped him in his problem and tried to keep his faith alive in God. 


Question 5 : 

What are people like Lencho in the real world? What kind of a person would you say he is? You may select appropriate words from the box to answer the question.

Greedy, Naive, Stupid, Ungrateful, Selfish, Comical, Unquestioning.

Answer :

 It is almost impossible to find a person like Lencho as he is an unquestioning and naive kind of person. He is not stupid if he doesn’t know who has sent him money or a letter will reach God without any address. It is Lencho’s faith in God. In the real world, people are selfish and greedy and Lencho is totally lovable and different.


Question 6 : 

There are two kinds of conflict in the story between humans and nature and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?

Answer :

 Conflict between Humans and Nature - the conflict between humans and nature is illustrated by the destruction of Lencho’s crop by the hailstorm as Lencho was expecting a good rain to have good harvest as that was the only hope he had for his earning. He worked hard to feed his family, but nature turned violent and destroyed everything.

Conflict between Humans

The story also illustrated another conflict, between humans themselves as the postmaster along with his friends and staff sent Lencho money that Lencho had demanded from God although they didn’t know lencho. Lencho blamed them for taking away some amount of money. He called them ‘a bunch of crooks’. This shows that man does not have faith in another man, thereby giving rise to this conflict.


Question 7. 

In the lesson ‘A Letter to God’, what moral values does the postmaster display in his behaviour?

Answer :

The Postmaster first laughed looking at the letter which had a strange address. But soon he became serious. He was surprised at the faith that Lencho had in God. He wanted his faith to be intact in God. The Postmaster was a kind and compassionate fellow. He tried to keep Lencho’s faith in God intact by collecting the amount for him. He was an empathetic and softhearted fellow who cared for Lencho. He displayed good leadership qualities by asking each Post office employee to contribute to his extent. The Postmaster himself gave a part of his salary and also requested his employees and a few friends to contribute for the good cause as a charity. He encouraged to perceive others in a more positive light. He was a man who fostered a sense of community building and spreaded positivity which helps in creating a healthy society.


I hope this Extra question of A letter to God help you alot, and I think you have learn the chapter 1 extra question and now I can gurantee that if you have learn the class 10 chapter 1 extra question properly than you can score full marks in Class 10 board exam, this class 10 chapter 1 extra question will also help in your periodic test ,So Let's Crack CBSE board exam with Class 10 Ch 1 A letter to God extra question. 


Disclaimer - This Class 10 Chapter 1 extra question is designed by Crack CBSE expert carefully without any mistake, If you found any mistake or error in A letter to God extra question then make us aware by writing it down in comment. Thank you

close